Hoogtepunten

In dienst stelling van de Assam II

1976 – Enkele ex zeekadetten uit Maassluis kropen bij elkaar om in Vlaardingen een korps op te zetten. In november 1976 werd ons korps het 11e zeekadetkorps in Nederland.
1977
 – Indienststelling van het korpsschip Assam II op zaterdag 7 oktober.
1979 – Dit jaar, toen de Assam weer in de verf moest worden gezet, kwam de bemanning onder leiding van Rene Visser in opstand met de zogenaamde Anti-Grijs Actie. Hij was succesvol in zijn strijd tegen de plannen van de staf om de Assam II helemaal in het grijs te verven.
1980 – Tijdens het zomerkamp in Heenvliet brak de klauw van de giek af van onze enige beenhakker toendertijd; de Eenhoorn. Deze klauw werd gerepareerd door Appie van de Velden en is nu nog steeds te bewonderen in de kist met reserve-onderdelen op zolder….
1984 – Het was eindelijk zover, onze eerste vrouwelijke zeekadet aan boord: Annie Driessen.

1985 – Officiële opening van het verbouwde Gouden Bal, het verblijf van de onderofficieren.
1986 – Kordaat optreden van Cees de Man. Hij redde een vrouw van de verdrinkingsdood en kreeg hiervoor een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds en een horloge. Daarnaast ontving hij van het hoofdbestuur het Zilveren Koggeschip, de hoogste onderscheiding die een Zeekadet kan krijgen.
1988 – Verbouwing en plaatsing van het nieuwe stuurhuis bij Verolme. Vervolgens werd de Assam II enige tijd het schip met het waterhoofd genoemd. (Hoe komt iemand hierbij?)

Nieuw stuurhuis

Twee sluisdeuren open

1989 – Prinses Margriet kwam aan boord om een praatje te maken met de zeekadetten in plaats van een gesprek met officieren. De plek waar ze dit deed, het tweede klas verblijf, is gemarkeerd met een koperen plaatje.
1990 – Tijdens de reis naar het ZoKa op het Grevelingenmeer kwam de Assam II vast te liggen in de sluis van Bruinisse. De sluismeester had per ongeluk de sluisdeuren aan beide kanten opengedaan, waardoor het waterniveau drastisch daalde en de doorvaart urenlang gestremd was.
1991 – In juni werd na een zware verbouwing (inclusief een versteviging onderdeks) de laadboom operationeel. Sindsdien kan de nautische dienst veel gemakkelijker en veiliger de kleine vaartuigen aan en van boord hijsen.
1992 – Op 18 juni zijn televisie opnames geweest van ‘Fiets em erin’ waaraan een team van zeekadetten, vermomd als vikingen deelnam en glansrijk erin fietste. In april bereikte het ledenaantal een totaal van: 46!

1993 – Samen met de Cornelia, het schip van de Vlaardingse zeeverkenners, op Hemelvaartkamp naar de Biesbosch.
1995 – Op 6 juni de zogenaamde Zwarte Zaterdag vanwege een niet voorspeld, maar hevig noodweer tijdens de jaarlijkse ouderdag. Met z’n allen aan de scheerlijnen gehangen wegens wegwaai gevaar van de tent.
1996 – Op 1 september was D.J. van den Ham 40 jaar lid en daarmee de oudste zeekadet van Nederland in actieve dienst.
1998 – Lancering van de nieuwste versie van het monsterboekje en de start van een geheel nieuw instructie programma dat sinds 2000 in gebruik is.

Ham 40 jaar zeekadet

Gedolde Riem

1998 – In oktober was de internet site www.assam2.nl van start gegaan en zijn we wereldwijd te bekijken.
1999 – De komst van de Hercules, met dank aan het VSB fonds, die de aankoop door haar financiële ondersteuning mogelijk maakt.
2001 – Nico Hartman, bestuurslid en dag en nacht in touw voor ons korps, werd door de Gemeente Vlaardingen uitgeroepen tot de Vrijwilliger van het jaar 2001.
2002 – Zeekadetkorps Vlaardingen vierde haar 25-jarig jubileum en organiseerde de landelijke roeiwedstrijden. De “Gedolde Riem” trofee werd hier geïntroduceerd.
2003 – Het korps won de jaarlijkse editie van het TV programma “De leukste thuis” en won hiermee een cheque van € 10.000,-. Hiervoor stootte Robert Jan Blom zijn hoofd tegen de Botlekbrug toen de Assam deze passeerde.

2004 – Start met landelijke wrikwedstrijden voor ZKKNL. Een initiatief van de Vlaardingers.
2005 – Nieuwe landelijke campagne met een Vlaardingse ondergrond: “Waterpret wordt Zeekadet. Deelname aan het 50 jarig jubileum van het ZKKNL in Rotterdam.
2006 – De voorroef werd compleet gerenoveerd en de geboorte van de eerste Zeekadetbaby: Thomas Jansen, zoon van Kim Newton en Richard Jansen.
2007 – Gat in de romp! Bewust gemaakt voor plaatsing van de nieuwe generatorset: “De Perkins”.

Gat in de romp

Boegschroef

2008 – Commando overdracht van Commandant Aaldijk (E.A.) aan Commandant R.J. Blom. Op 10 juni overleed onze oprichter van het korps, De heer Piet de Nijs.
2009 – De Foppencup zeilregatta werd meer en meer een nationale gebeurtenis. Dit jaar een record aantal deelnemers, 8 korpsen en 15 vletten. Het aantal deelnemende vletten was meer dan aan een ZoKa deelneemt.
2010 – Deelname aan het landelijke ZoKa te Hellevoetsluis met gasten van Schiedam, Vlissingen en Moerdijk aan boord. Uitwisseling naar India door Sigrid Smit en Kevin Zorge.
2011 – Droog op de voormalige scheepslift van de RDM voor de 4-jaarlijkse dokbeurt. De eerste aanzet voor de boegschroef werd gerealiseerd.

2012 – Een nieuwe uitdaging tijdens het Loggerfestival; Bungee roeien. Twee vletten met een elastiek aan de spiegel en roeien maar….
2013 – Een dieptepunt qua aantal kadetten aan het begin van het jaar. Slechts elf zeekadetten aan boord!! Maar met een super enthousiast team was de stand aan het eind van het jaar vierentwintig!!!!
2014 – Een keerpunt in onze historie. Nog nooit zoveel jonge kadetten die super enthousiast zijn en blijven. Alleen maar hoogtepunten.
2015 – De Assam heeft weer een kleuren wisseling ondergaan. Al zijn de meningen erover verdeeld. We voldoen (weer) aan het kleurenschema……
2016 – Een groot drama. Na de hellingbeurt is de Giessenburg kapot. Na 203 dagen keert de Assam terug in Vlaardingen
2017 – De aankomst van de RS Quest. Een nieuwe, gesponsorde, snelle polyester zeilboot

Nieuwe kleuren

Heb je ons wat te melden? Of heb je gewoon een vraag?

Vul het formulier dan in!

13 + 8 =

ZKK VLAARDINGEN

De allerleukste club van Vlaardingen en omstreken aan boord van de Assam II

VOLG ONS

FOTO GALLERIJ